vrijdag 14 augustus 2015

idiosyncratische synesthesieën 55-57



55

Het jonge koppel valt elkaar kussend in de armen. Breed lachend, gezonde gebitten. Een Franse toerist filmt met een bovenop zijn selfiestick gemonteerde camera boven de hoofden uit van de omstanders die rode papieren hartjes strooien en geeft in zijn taal commentaar als was hij een reporter in een live interventie: ‘Op de Burg zien we een pasgehuwd stel het stadhuis verlaten.’


56

Ik zit te lezen op mijn terras. Motorgeronk zwelt aan. Achter het sportvliegtuig zwenkt, heel hoog, een grote vogel. Om naar de verrekijker te grijpen moet ik even mijn blik afwenden. Wanneer ik opnieuw omhoogkijk, vind ik de vogel niet terug: hij heeft zich van het inmiddels uit het zicht verdwenen vliegtuig losgemaakt en is als kleine stip in het egale zomerblauw opgegaan. Het felle licht verblindt. Het duurt even tot mijn ogen zich opnieuw aan de bladspiegel van mijn boek hebben aangepast.


57

Lezen met een kom dampende spaghetti tussen je ogen en het boek is nu opeens lastig want de damp beslaat de glazen van je leesbril die je steeds minder kunt missen.